Suositeltu

Vuoden 2023 parhaita juttujani

Näin aivan vuoden 2023 viimeisinä päivinä on aika luoda silmäys menneeseen, ja katsoa, mitä sitä ammatillisessa elämässä tulikaan kalenterivuoden aikana tehtyä.

Ja oikein mukavaltahan vuoden aikaansaannosteni valikoima jälleen näyttää! Sain jälleen työskennellä vuoden aikakauslehti Seuran vakituisena toimittajana Otavamedian palveluksessa.

Tein Seuraan muun muassa henkilöhaastatteluja, reportaaseja, kolumneja, terveysjuttuja ja ajankohtaisjuttuja. Aiheet vaihtelivat kaikkialla inhimillisen elämän laajoissa raameissa urheilusta talouteen, politiikasta uskontoon ja historiasta kulttuuriin.

Upeaa oli päästä muun muassa tapaamaan Huuhkajien Joel Pohjanpaloa Venetsiaan, viettää vuorokausi taivasalla selviytymiskouluttajan kanssa sekä kirjoittaa pitkä juttu perheemme maallemuutosta ja ensimmäisestä vuodesta Alajärvellä.

Samalla sain vuoden aikana tehdä muutamia juttuja myös Otavamedian lehtiin Vivaan ja Hymyyn. Niistä etenkin jälkimmäinen lehti laajentaa mukavasti sitä jo ennestään laajaa piiriä, mistä aiheista ja minkälaisia juttuja voin työssäni tehdä. Tänä vuonna tein Hymyyn laajan Vesa-Matti Loirin esoteerisesta elämästä kertovan jutun, reportaasin suomalaisen ufokansan kokoontumisesta sekä kiinnostavan Simo Rantalaisen henkilöhaastattelun.

Samalla jatkui vuonna 2020 aloittamani urheilublogi Seuran miehen kirjoittaminen, vuoden aikana ilmestyi 20 blogitekstiä. Niistä ehdottomasti parhaimpien ja luetuimpien joukkoon nousi vuoden viimeinen teksti, joka oli pitkä jääkiekkoanalyytikko Petteri Sihvosen haastattelu.

Päivätyön ulkopuolellakin tapahtui hienoja juttuja, joista selvästi tärkein oli yhteistyössä kauppatieteiden tohtorin, tietokirjailija Arto Kuuluvaisen ja ex-NHL ja ex-Leijonat-pelaajan Tony Salmelaisen kanssa tehty kirja Elämän pelikirja, joka kokoaa yhteen 10 entisen ammattilaisurheilijan ja yhden urheilujohtajan uratarinat.

Kirjamme sai ilmestymisensä aikaan isoa huomiota muun muassa Helsingin Sanomissa ja Ilta-Sanomissa sekä Jatkoaika.comissa. Pääkaupunkiseudun kirjastoissa kirjalle tuli heti oikein mukava varausjono ja kesän aikana kirja näytti leviävän hyvin moniin Suomen kirjastoihin. Loppuvuodesta kirja sai vieläpä Olympiakomitean URA-säätiön vuoden URA-teko tunnustuspalkinnon.

Kirjaa voi muuten edelleen tilata muun muassa omasta verkkokaupastamme sekä Rosebudin verkkokaupasta. Toki muualtakin, mutta edullisimman hinnan vuoksi suosittelen näitä kahta.

Aloitin vuonna 2022 Alajärven alueen paikallislehti Järviseudun kolumnistina, ja sitä mukavaa tehtävää olen saanut satunnaisesti hoitaa myös vuonna 2023. Juuri sain muuten viestiä, että paikallislehden kolumnivuoroihin oli merkitty nimeni myös vuodelle 2024, joten tämä jatkuu myös tulevaisuudessa.

Eikä siinä vielä kaikki.

Yksi tärkeä projekti, jossa sain olla mukana, oli Perttu Häkkisen elämää käsittelevä kirja Perttu Häkkinen – Valonkantaja. Kirja ilmestyi syksyllä 2023. Siinä on minulta mukana 11 sivun mittainen teksti nimeltä Kansanperinnetiedottaja Perttu Häkkinen, jossa yhdessä Pertun kanssa käymme haastattelun keinoin läpi hänen journalismiaan. Teksti on ensimmäisen kerran julkaistu toimittamassani pienlehdessä Viestinnän Tulevaisuus vuonna 2015.

Koska minua ovat aina kiinnostaneet merkittävästi kaikki science fiction-, fantasia- ja supersankarijutut, oli minulle henkilökohtaisesti hyvin tärkeää myös aloittaa harrastuksenomainen Tähtivaeltaja-lehden avustaminen. Helsingin Science Fiction -yhdistyksen neljä kertaa vuodessa ilmestyvä printtilehti on eräs Suomen laadukkaimmista ja pitkäikäisimmistä pienlehdistä.

Tähtivaeltajan numerossa 1/2023 ilmestyi juttuni aiheesta ”Kumpi voittaisi, jos Hulk ja Wolverine tappelisivat” ja numerossa 4/2023 puolestaan teksti aiheesta ”Hämähäkkimies ja Teräsmies journalisteina” – heidän alter egonsa Peter Parker ja Clark Kenthän työskentelevät siviilipuolella journalismin parissa.

Ja tässä vielä valikoima oivallisimpia linkkejä, olkaa hyvät:

Seuran juttuja

”Tunnen saapuneeni kotiin” – Näin sujui rintamamiestaloon Etelä-Pohjanmaalle muuttaneen helsinkiläisperheen ensimmäinen vuosi

Jalkapalloilija Joel Pohjanpalo avoimena tähteydestä ja ammattinsa karusta kääntöpuolesta – ”Ura voi päättyä yhdessä illassa”

Toimittaja meni selviytymiskouluttajan johdolla metsään ja ymmärsi jotain ihmismielestä: ”Selviytymisessä on kyse tarpeesta”

Kolumni: Suomalaisten lihavuuden selättämiseksi on tarjolla keino, joka on mukava, terveellinen ja taloudellinen – ja se on muuta kuin seksiä

Kari Kanala, mitä Jeesus ajattelisi nykyjoulusta? – ”Onko täällä tuhmia aikuisia”, hän kysyisi

Tiedetrippi tarinallisti tieteen ja nousi podcast-suosikiksi – ”Ohjelma syntyy, kun yritän ymmärtää asioita”

Raimo Helminen ei uransa pettymysten hetkinä suonut armoa itselleen – ”Olen kironnut huonouttani; miksi en pystynyt auttamaan joukkuetta enemmän”

Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta saa voimaa tyttärestään – ”Pienet kädet rutistuvat kaulani ympärille ja hän sanoo, äiti, olet niin rakas”

Miksi meditoidessaan kuolleen munkin keho ei lyyhisty eikä ala hajota? – Dokumenttielokuva Tukdam tutkii elämän ja kuoleman välistä harmaata aluetta

”Tämä on käsittämätön skandaali” – Uudenkaupungin seurakunta aikoo myydä tunnetun taiteilijan teokset

Kommentti: Yle Puhe oli kaunis radiokanava, joka kohtasi kurjan lopun pitkän kujanjuoksun jälkeen

Kommentti: Jokaisen Juha Miedosta kirjoittavan toimittajan pitäisi tavata Juha Mieto

Miten Ilves nousi konkurssin partaalta menestykseen? Risto Jalo käänsi kurssin

Paulan eläke on 1 200 euroa kuussa: ”Moni tuttava on ehdottanut koirasta luopumista, mutta en missään nimessä halua tehdä sitä”

Seuran miehen juttuja:

Jouko Myrrä: ”Salo oli hyvä paikka opetella ammattilaisuutta” – Hokki-Salo oli Ykkösdivarin lyhytikäinen, mutta kiihkeä ja kaunis lätkätarina

Futiskirjailija Saku-Pekka Sundelin, onko Suomessa jalkapallokulttuuria? – ”Helvetti soikoon, totta kai on!”

Syksyn joukkue Ankkurit piti paikkansa Superpesiksessä – ”Huomasi, mikä merkitys kotikentällä voi pesiksessä olla”

Essee: Miksi Ryhmä Hau tuo minulle enemmän onnea kuin se jalkapallon maailmanmestaruus, jota olin yli 30 vuotta odottanut?

Hannu-Pekka Hänninen – 40 vuotta Urheiluruudun muistoja

Petteri Sihvonen, oletko todellinen henkilö vai Johtavan hahmo?

Elämän pelikirja -kirja

HS: Eräänä päivänä Tony Salmelainen saneli itselleen viestin: ”Huomaan, että olen masentunut. Pahasti masentunut”

IS: Uutuuskirja: Ex-Leijona Tony Salmelainen nauhoitti viestin itselleen – sen sisältö oli pysäyttävä

Jatkoaika.com: Kirja-arvio: Elämän Pelikirja jalostui keskustelevasta podcastista tunteikkaaksi kirjaksi

Vuoden URAteko-palkinto

Järviseudun kolumneja

10 hyvää syytä asua Alajärvellä – kaksi vuotta Kortekylällä on näyttänyt pikkukaupungin parhaat puolet

Pakkauskokojen kasvaessa ihmiset paisuvat kuin pullataikina – riittääkö nykyherkuttelijalle enää pieni pussi?

Unohtuuko suomalainen maaseutu, kun EU yrittää pelastaa koko maailman?

Vuonna 2023 tämänlaista, vuonna 2024 toisenlaista!

Suositeltu

Vuoden 2022 parhaita juttujani

Kun vuoden 2022 aivan lopussa katsoo ammatillisessa mielessä kulunutta vuotta taaksepäin, ei voi kuin todeta, että huh huh ja ohhoh miten hienoja ja kiinnostavia lehtijuttuja sitä onkaan päässyt tekemään.

Kiitollisuus valtaa mielen, kun käy läpi kalenterivuoden aikaansaannoksia. Kaikenlaisia ihmisiä, asioita ja ilmiöitä kaikilta elämänaloilta on jälleen päässyt tapaamaan, kokemaan ja jututtamaan. On urheilua, yhteiskuntaa, vanhemmuutta ja perhe-elämää, journalismia, työelämää ja esoteriaa ja mystiikkaa.

Ja hei, tietenkään nämä jutut eivät ole syntyneet pelkästään minun avuillani, vaan ne on tehty rautaisten ammattilaisten kanssa. Valokuvaajien, kuvittajien, tuottajien, toimituspäälliköiden, visupäälliköiden, taittajien ja päätoimittajien kanssa. Sekä tietysti haastateltujen ihmisten kanssa. Kiitos heistä jokaiselle.

Listasin alle osan vuoden 2022 jutuistani sillä perusteella, että nämä ovat olleet itselleni merkityksellisimpiä, läheisimpiä tai jollain lailla kiinnostavimpia juttuja tehdä.

Mukana on ensin itseoikeutetusti päätoimisen työnantajani eli Seuran juttuja, sitten Seuran sivuille kirjoittamani Seuran mies -urheilublogin tekstejä ja lopuksi vielä vuoden aikana muihin lehtiin kirjoittamiani juttuja, lähinnä kolumneja ja muutama radio-ohjelma/podcast-vierailukin sekä maininta järjestämästäni sarjakuvanäyttelystä.

Seura

Kolumni: Osallistuva isä tekee parhaansa lastensa tulevaisuuden vuoksi – ”Vieläkö löydämme aitoa ­toivoa lapsille?

Tarina: Lapuan patruunatehtaan räjähdys järkytti keväällä 1976, Matti Pouhula selvisi onnettomuudesta

Tarina: Jääkiekon maailmanmestari Marko Palo menetti jalan, mutta henki jäi

Haastattelu: Näin Marko Anttila kasvoi maailmanmestariksi ja olympiavoittajaksi

Haastattelu: Hiihtäjä Kerttu Niskanen oli lopettaa uransa loukkaantumisten vuoksi

Haastattelu: Kirjailija Reijo Mäki mökillään Salossa: ”Nuorempana tuntui, että joku Villa Fucking Hyttyskorpi ei todellakaan ole minun juttuni”

Haastattelu: Hovioikeuden tuomari Juha Hartikainen kertoo, miksi lyöminen jääkiekkokaukalossa ei ole rikos

Haastattelu: Toimistotyön myrkyllisyydestä ei saa enää vaieta, sanoo dokumentaristi John Webster – ”Moni kokee olevansa ansassa tai umpikujassa”

Reportaasi: Kotiharjun sauna on eräs Suomen parhaista

Reportaasi: Sipoon Lemminkäisen temppelin yllä on Ior Bockin luoma mystiikan verho

Reportaasi: Vapaamuurari Ane Gyllenbergin luoma Villa Gyllenberg henkii mystiikkaa

Seuran mies

Haastattelu: Sanokaa Pasi Nielikäinen, kun haluatte kaukaloon tunnetta ja viihdettä

Haastattelu: Entinen NHL- ja maajoukkuepelaaja Tony Salmelainen opettaa nyt meditaatiota ja läsnäolon voimaa

Haastattelu: Otto Latvala ponnisti Alajärven ulkojäiltä ammattilaiskaukaloihin ja hakee nyt Suomen mestaruutta

Haastattelu: Kiskon Batistuta Elmo Heinonen pommitti kasvattiseuransa SalPan Kakkosesta Ykköseen

Näkökulma: Veikkausliigan yleisömäärät ovat kriisissä, tässä viisi syytä ja ratkaisua tilanteeseen

Kansanedustaja Mikko Savola rakastui Ilvekseen jo pikkupoikana – ”Peltomaan fanipaita oli lapsuuteni huipentuma”

Kolumneja & podcasteja

Essee: Journalistissa ilmestynyt essee omasta työelämäkokemuksestani

Kolumni: HSJ:n Lööppi-lehdessä journalistista lätkäkannattajana

Ylen Kirja vs. Leffa -ohjelmassa puhumassa Once Upon a Time in Hollywood -leffasta ja kirjasta

Elämän pelikirja -podcastissa puhumassa urheilujournalismista

Kolumni Salon Seudun Sanomissa jalkapallon merkityksestä

Kolumni Järviseutu-lehdessä paikallisesta pihanhoitokulttuurista

Kolumni Järviseutu-lehdessä omien vanhempien älylaitteiden päivittelystä

Kolumni Alajärven kaupungin kesälehdessä (s. 42), aiheena Alajärvellä asumisen ihanuus

Sarjakuvanäyttely

Kaiken lisäksi pääsin kesällä pitämään kuukauden mittaisen sarjakuvanäyttelyn Alajärven kirjastolla. Esillä oli valikoima supersankarisarjakuvien kokoelmastani ja näyttely sai mukavasti huomiota paikallislehdissä.

Järviseudun Sanomat: Nostalgiaa ja jännitystä – 1980-luvun supersankarisarjikset esillä kirjastossa

Torstai-lehti: 1980-luvun supersankarisarjakuvia näyttelyssä Alajärven kirjastolla

Järviseutu: Supersankareita Alajärven kirjastolla

Suositeltu

Jenny Rostain: Liian rikki kuolemaan

Kuva Soila Homanen

Jenny Rostainin kirjailijanuran toinen kirja Liian rikki kuolemaan (Bazar 2019) on tarina lähisuhdeväkivallasta, sen aiheuttamasta traumaperäisestä stressihäiriöstä (PTSD) sekä sen edelleen aiheuttamista vaikutuksista vuosien päähän.

Montaa luovaa alaa ja uraa kokeillut ja tehnyt Rostain on löytänyt osaamisensa kirjailijan tontilta.

Rostainin (ja Tommi Kovasen) ensimmäinen kirja Kuolemanlaakso käsitteli jossain määrin samankaltaista teemaa, eli aivovammasta aiheutunutta elämänhaluttomuutta ja itsetuhoisuutta. Kyseinen kirja oli arvostelu- ja myyntimenestys ja teki Rostainista tunnetumman kuin koskaan aiemmin näyttelijänä, käsikirjoittajana tai valokuvaajana.

Uuden kirjan tarina pohjautuu Rostainin omiin kokemuksiin ja on kertomus hänen 20 viime vuodestaan hänen itsensä kertomana. Koska sivuja on 222, on näin pitkältä ajanjaksolta tietysti paljon jäänyt tai jätetty kertomattakin. Fokus on New Yorkissa koetussa lähisuhdeväkivallassa, sen aiheuttamassa sairaalajaksossa sekä Suomessa aloitetusta uudesta rakkaustarinasta Tommi Kovasen kanssa sekä suhteen kariutumisesta PTSD-oireiden vuoksi.

Syvimmälle kirja koskettaa juuri niissä kohdissa, kun Rostain käy läpi tapahtumia parisuhteessaan Kovasen kanssa. Hyvän miehen pyyteetön, lempeä rakkauskaan ei riitä tekemään Rostainia eheäksi. Se sai ainakin tämän lukijan muutaman kerran liikutuksen kyyneliin.

Kirjan rivien välistä käy selväksi, että New Yorkissa koetussa parisuhteessa väkivalta on ollut kovaa ja toistuvaa, mutta tarkkaan ottaen esiin tulee vain yksi ilta, jonka aikana entinen mies kuristaa Rostainin tajuttomaksi. Esiin ei tule, minkälaista muutoin koettu väkivalta on. Siihen vihjataan kertomalla, että missä kohtaa Rostainin vartaloa on mustelmia ja missä tuntuu pistelyä, mutta muutoin tapahtumat jäävät lukijan mielikuvituksen varaan.

Kirjoittajalla on tietenkin täysi oikeus valita, mitä hän lukijalle kertoo. Mutta silti mieleen tulee, että jos kirjan päähenkilö olisi ollut kuvitteellinen ja kirjan tyyli siis fiktiivinen romaani, olisi kerronta luultavasti ollut vielä raaempaa.

Nyt tuntuu, että kirjoittaja on hieman säästänyt lukijaa tai itseään pahimmalta. Toisaalta, varmasti jo nyt luettujen tarinoiden julkisesti kertominen on varmasti ollut aivan riittävän rankkaa.

Lähisuhdeväkivallasta juontuvan traumaperäisen stressihäiriön lisäksi kirjan sivuilta käy ilmi, ettei Rostainin elämä ole millään muotoa muutenkaan ollut helppoa. Siihen ovat kuuluneet muun muassa anoreksia, joutuminen teini-ikäisenä raiskauksen uhriksi sekä jonkinlainen alkoholiongelma, jonka hän on selättänyt laittamalla korkin kokonaan kiinni jo useampi vuosi sitten.

Eräs asia kirjan sivuilta pisti silmään ja mieleen hämmentävällä tavalla. Aivan ensimmäisten sivujen aikana Rostain kiittää lastaan äitiyden lahjasta. Koska kirjoittajan elämäntarina ei ollut minulle ennalta tuttu, jäin lukijana odottamaan, milloin kirjan sivuilla päästään äitiyteen ja vanhemmuuteen. Aiheeseen ei kuitenkaan päästy lainkaan. Vain yhden ainoan kerran kirjoittaja viittaa yhdellä lauseella ”jättäneensä perheensä” Suomeen lähdettyään elämään New Yorkiin. Tämän asian avaaminen olisi varmasti myös kiinnostanut lukijoita, mutta ehkä se on jonkin toisen kirjan aihe?

Joka tapauksessa kaksi koskettavaa ja kiinnostavaa kirjaa lyhyen ajan sisään on kova saavutus ja todistaa, että Rostain on paitsi aikaansaava, myös pätevä kirjoittaja. Olisi mielenkiintoista lukea myös hänen fiktiivistä proosaansa, siis jos hän sellaista joskus vielä julkaisee.

 

Tähdet ****

jenny rostainin kirja

 

Suositeltu

Kansanperinnetiedottaja Perttu Häkkinen

Tämä haastattelu on julkaistu ensimmäisen kerran omakustannelehti Viestinnän Tulevaisuuden numerossa 2, joka ilmestyi keväällä 2016.

Teksti Jukka Vuorio

Kuvat Mirja Kolttola

 

Radiotoimittajana parhaiten tunnettu journalismin monitoimimies Perttu Häkkinen on eräs puhutuimpia vuoden 2015 journalisteja ja tekijöitä. Hän on paitsi kirjoittanut yhdessä Vesa Iitin kanssa erittäin suositun tietokirjan Valonkantajat, myös isännöinyt kaikkea inhimillistä käsittelevää puheohjelmaansa Perttu Häkkinen Yle Puheella sekä musiikkiohjelma Musiikin lahjaa Radio Helsingissä.

Eräänä syksyisenä päivänä kohtasimme toimittaja Perttu Häkkisen Helsingin Herttoniemen Treffi Pubissa. Häkkinen oli lupautunut puhumaan journalismista, erityisesti radiojournalismista.

 

Olet tehnyt gradusi Spinozan substanssiopin ontologiasta? Mitä nämä sanat edes tarkoittavat?

”Spinozan näkemyksen mukaan todellisuus on monistinen. Eli kaikki on yhtä. Spinoza pohtii hyvin paljon sitä, että onko mahdollista, että jos kaikki on oikeasti yhtä, voiko olla todellisia yksilöitä. Yksilö-olioita. Ja sitä se sitten pyörittelee, ja sitä mä pyörittelin siinä gradussani… Ontologiahan tarkoittaa oppia olevaisesta, jos mennään ihan antiikin aikaisiin määrittelyihin.”

Niin, puheenparressasi toistuu aika paljon näitä akateemisia termejä.

”Olen miettinyt sitä, että vituttaako se ihmisiä. Toisinaan se varmaan vituttaakin, ainakin sellaista palautetta tulee. Toisaalta näen, että sanat ovat kuin portteja. Jos luen jotain tai kuuntelen jotain ja törmään sanaan mistä en tiedä mitä se tarkoittaa, niin tarkistan sen. Jargonilla voi siis olla yleissivistävä vaikutus, ainakin toivon niin.”

No miten sinusta on tullut journalisti?

”Ennen yliopistoa kävin Laajasalon opiston radiolinjan. Mutta en silloin oikeastaan ajatellut, että menisin siitä sitten radioon töihin. Silloin radio oli näitä hittikanavia kuten Kiss FM, missä radiotoimittaja lähinnä kertoi kellonaikaa. Se ei ihan ollut minun juttuni. Laajasalon jälkeen aloitin filosofian opinnot Helsingin yliopistolla.”

Ja edellä mainitun gradusihan taisit kirjoittaa Hollannissa?

”Joo, ja kun se oli valmis, tulin Rotterdamista takaisin Helsinkiin ja menin juomaan viinaa kavereiden kanssa. Seuraavana aamuna heräsin Kvantti-Antin sohvalta. Minulla oli noin 25 euroa rahaa, ei opintotukea, ei töitä eikä kämppää. Ei oikeastaan yhtään mitään. Hätäratkaisuna soitin Hesariin Similän Villelle, koska se oli joskus ostanut multa jotain konemusiikkiaiheisia lehtijuttuja.”

Siis sama Similän Ville, joka on nyt tehnyt Mervi Vuorelan kanssa sen kotimaista punkkia käsittelevän Valtio vihaa sua –kirjan?

”Joo. Sanoin Villelle, että tarvitsen rahaa nopeasti. Kysyin, että voisitko ostaa jotain juttuja multa. Ville sanoi, että riippuu tietenkin siitä, että mitä ne jutut on. Siitä se toimittajuus vähän niin kuin lähti, ja samoihin aikoihin sattui tämä, että Rumbassa annettiin bändilleni Imatran Voimalle kaksi tähteä levyarvostelussa. Antti Lähde haukkui tuolloin mielestäni levyn aivan pystyyn, joten kirjoitin sinne käsin kirjeen, missä perustelin, että miksi Antti Lähde ei ole oikea ihminen arvioimaan tätä levyä. Rutisin siinä muutenkin kaikenlaista, nuorena ihminen on ehdottomampi. Ne vastasivat tähän vihakirjeeseen pyytämällä minua kolumnistiksi Rumbaan.”

Mutta nykyään sinut tunnetaan ensisijaisesti radiojournalistina.

”Hesarin jälkeen aloin käsikirjoittaa Maria Veitolan tv-ohjelmaa. Ja tein YleX-kanavalle ohjelmaa, joka oli erikoinen yhdistelmä musiikkiohjelmaa ja keskustelua. Ohjelman kesto oli kaksi tuntia, ja keskustelujen aihepiiri oli hyvin vaihteleva. Vaivalloisia keskusteluja ja outoa musiikkia ja se tuli helvetin myöhään illalla. Ei se konsepti oikein koskaan minullekaan selvinnyt. Senkin ohjelman nimi oli Perttu Häkkinen.”

Ja YleX:ltä sä sitten…

Riku Saaranluoma oli YleX:n kanavapäällikkönä silloin, mutta lähti Yle Puheen puolelle. Se palkattiin nostamaan Yle Puhe uuteen nousuun. Riku kysyi minulta, että olisiko jotain aihetta ohjelmalle. Silloin oli juuri pinnalla, että osaako suomalainen mies puhua tunteistaan. Sain idean ohjelmasta, jossa suomalaiset miehet puhuvat isäsuhteestaan. Halusin siihen kiinnostavia hahmoja kuten Max Perttula ja Volvo-Markkanen. Siitä syntyi ohjelma Suomalainen mies.”

DSC_7198-2

Muistelisin, että olet joskus sanonut, että yksi syistä alkaa toimittajaksi oli se, että pääsee tapaamaan mielenkiintoisia ihmisiä.

”Kyllä. Ja se pitää edelleen paikkansa. Toimittaja voi soittaa kelle vain ja pyytää kahville, että tehdään haastattelu. Minä tulen ja kyselen sinulta asioita. Toimittajuus antaa siihen luvan.”

Olet radio-ohjelmiesi lisäksi muun muassa tekemässä musiikkia ja kirjallisuutta. Kaiken kaikkiaan olet niin monessa mukana, että miten ehdit tehdä mitään?

”Olen miettinyt samaa itsekin. Mutta kun aamulla aloittaa ja illalla lopettaa, niin yleensä siinä välissä asiat etenevät. Kun ei istu katsomassa televisiota ja polttamassa pilveä, niin ehtii yllättävän paljon. Ja ehkä minua auttaa se, ettei minulla ole harrastuksia. Tai sitten voisi sanoa, että työni ovat harrastukseni. Kaikki mitä teen on eräänlaista harrastamista. On minulla appron verran viestintäopintoja tehtynä, mutta koska minulla ei ole varsinaista koulutusta siihen mitä teen, periaatteessa olen amatööri.”

Kuunneltiinko muuten sun lapsuudessa Helsingissä Radiomafiaa? Itse olen ollut käsityksessä, että helsinkiläisnuoriso piti kanavaa jotenkin maalaisradiona.

”Kyllä minä ainakin kuuntelin. Minulla on vieläkin kaseteilla Radiomafiasta äänittämiäni ohjelmia ja biisejä. Kanavalta tuli esimerkiksi hardcorepunkkia, jota ei siihen aikaan soitettu missään muualla. Ja Two Witches –bändiä kuulin ensimmäistä kertaa Radiomafiasta. Minä ja frendini, mehän oltiin siis partiopoikia ja vietettiin viikonloppuillat metsissä, kyllä silloin kaikki kuuntelivat Radiomafiaa. Tapanin Ripatin Tri Patin Partyline, se oli saatanan kova ohjelma. Ja Avaruusromua. Ei muilla musiikkikanavilla ollut siihen aikaan mitään jakoa. Radiomafia oli minulle sivistyksen lähde, toivottavasti Yle Puhe pystyy olemaan sellainen nykypäivän ihmiselle.”

Kun ajatellaan nykyistä työelämää, niin voisiko sinua kuvailla silpputoimittajaksi?

”Mikä on silpputoimittaja?”

No se on tämmöinen journalisti, jonka työ ei koostu jatkuvasti yhdestä päätoimisesta työstä, vaan osa-aikaisuudesta siellä, määräaikaisuudesta täällä ja muutamista keikoista siellä sun täällä.

”Eli freelancer?”

Silpputoimittajan projektit ja duunit ovat ehkä keskimäärin vähän pidempikestoisia kuin tavallisen freelancerin…

”Ehdottomasti, kyllä minä olen semmoinen. Perttu Häkkinen –ohjelma jatkuu Yle Puheella vuonna 2016, ja se on tosi hyvä juttu, koska se muodostaa laskujenmaksukykyni selkärangan. Viimeinen rehellinen työ mikä minulla on ollut, oli 90-luvulla Carrols-hampurilaisravintolassa työskennellessäni.”

Missä tämä kyseinen Carrols sijaitsi?

”Ensin Puotinharjun Puhoksen ostarilla. Se oli toinen Suomeen avattu Carrols. Se ympäristö oli sellaista, että siellä oli joskus jotain ampumavälikohtauksia. Väkevä paikka. Kun se lakkautettiin, menin Hakaniemen Carrolsiin… mutta työelämässä olen vähän kuin Aku Ankka, minulla on ollut noin 20 erilaista ammattia.”

Niin siis minullakaan ei ole koskaan ollut vakituista, kokopäivätoimista duunia. Mutta se on ihan all right.

”Se on, jos sen kestää psyykkisesti. Kaikkihan eivät kestä. Olin ajatellut jo ennen kuin tämä nykyinen yt-suma alkoi, että en laita kaikkia munia yhteen koriin. Pyrin siihen, että jos yksi tai kaksi duunia lähtee alta, niin aina on kuitenkin jotain.”

DSC_7250

Olet muuten Mustanaamio-kerhon kultajäsen, mikä on tällä hetkellä Mustanaamio-lehtien tilanne Suomessa?

”Minulla on Mustanaamion jokainen numero vuodesta 1966 vuoteen 2006. Muuttaessani Hollantiin tyrin sen tilauksen maksamisen, ja siksi minulta puuttuu jokunen uudempi vuosikerta. Nykyään Mustanaamio ilmestyy kai muutaman kerran vuodessa albumeina, ja taso on hyvä. Ja olen iloinen, että lehdissä on jälleen palattu mustavalkoiseen kuvakerrontaan. Flirttailu värien kanssa ei mielestäni onnistunut.”

Oletko pannut merkille, että sarjakuvalehtien tilanne kioskeissa on yleisellä tasolla melko katastrofaalinen, eli lehtiä ei oikeastaan ole tarjolla?

”Luen nykyisin hirveän vähän sarjakuvia. En osaa oikein tarkkaan sanoa, että mistä se johtuu. Luetko sinä paljon sarjakuvia?”

Luen.

”Hienoa! Mikä sun suosikki on?”

No tilaan Hämähäkkimiestä ja ostan Marvel-albumeita. Näin olen toiminut jo ala-asteelta saakka. Ja syksyllä 2015 tutustuin usean albumin verran John Constantine –nimiseen henkimaailman yksityisetsivään. Mutta tuosta sinun Mustanaamio-kerhosta vielä, olet sanonut, että se on ainoa kerho johon kuulut, niin mitenkäs sellainen kerho kuin Journalistiliitto?

”Voisin kuulua, mutta en kuulu. Jos ollaan ihan rehellisiä, niin en ole oikein ehtinyt ajatella sitä asiaa. Onhan siinä hyviä puolia, kuten pressikortti ja alennuksia paikoista. Mutta jollakin tavoin en ole täysin identifioinut itseäni journalistiksi. Enemmän olen ainakin tällä hetkellä kansanperinteen kerääjä.”

Ja levittäjä?

”Ehkä myös sitä. Kansanperinne-tiedottaja.”

DSC_7273

Olet maininnut, että lempijuomasi on ilmainen viina. Mistä sitä nykyään saa?

”Nykyisin ilmaista viinaa saa huomattavasti huonommin kuin ennen taantumaa, ja minun mielestäni se on vääränlaista säästämistä. Jos alkoholia ei ole tarjolla riittävästi, kaikille jää vähän paha mieli. Toisaalta käyn nykyään perhesyistä johtuen aika vähän ilmaisen viinan kokkareilla. Se taisi olla kaksi vuotta sitten jouluna kun viimeksi olen ollut juomassa media-alan yrityksen tarjoamaa viinaa. Mutta edelleen taidenäyttelyiden avajaiset ovat hyviä paikkoja tähän. Ja siis ei sekään ehkä ole hyvä, että kun menee toimittajana puoluekokoukseen, niin heti ovella annetaan pari terävää käteen. Että kannattaako niitä juttuja tehdä tolkuttomassa kännissä.”

Itse en edes pysty tekemään.

”Etkö?”

No en edes pienessä laitamyötäisessä. Ei ajatus juokse enää ollenkaan samalla tavalla.

”No mutta sitä vartenhan nauhurit ovat olemassa.”

Niin, siitä tulikin muuten mieleen, että sinulla on tämmöinen journalistinen aisapari kuin Panu Hietaneva. Mikä on hänen merkityksensä Yle Puheen radio-ohjelmassasi?

”Iso merkitys. Yhteistyömme Panun kanssa alkoi jo Hesarin Nyt-liitteen aikaan. Silloin tällöin pidimme kosteita lounaita ja puhuimme journalismista. Kun Panukin lähti freelanceriksi, päätimme alkaa tehdä jotakin yhdessä. Olin silloin juuri päätynyt Yle Puheelle, ja sanoin, että tarvitsen ohjelmaani toisenkin toimittajan. Siten ohjelmasta tulee parempi.”

Ja Hietaneva oli tuo haluamasi toinen toimittaja.

”Tiesin, että Panu on hyvä ja helvetin luotettava toimittaja jolla on hyviä ideoita ja aikataulut pitävät. Päätimme alkaa tehdä ohjelmaa yhdessä. Jos on aihe x, ja haastattelet pelkästään sitä kokijaa, niin siitä puuttuu jokin osa. Yritän leikata radio-ohjelmat vähän samoin kuin lehtijutut. On asiantuntija, siis usein joku asiaan akateemisesti perehtynyt henkilö, on kokija ja saattaa olla kainalomaisia juttuja, jotka taustoittavat aihetta toisesta tulokulmasta.”

Onko Hietanevalla elämässäsi myös jonkinlainen työn ulkopuolinen rooli?

”Olemme hyviä ystäviä ja vietämme aikaa vapaa-aikanakin, mutta ei me joka viikonloppu juoda kaljaa.”

Eräs tekemänne projekti oli tämä Yle Puheen ohjelmassasi julkaistu Lappi-trilogia. Minkälainen seikkailu se oli?

”Se oli pimeä ja kylmä matka pohjoiseen. Eihän me oltu siellä kuin viisi tai kuusi päivää, mutta siellä alkoi iskeä se kaamos aika vahvasti, etenkin Panuun. Koko ajan oltiin tien päällä tai baarissa. Panu alkoi osoittaa siinä jonkinlaisia orastavia hulluuden merkkejä. Kolmannesta tai neljännestä päivästä lähtien se hoki, että haluaa pois täältä. Minä sanoin, ettei se onnistu nyt. Homma kulminoitui siihen kun mentiin Kittilään haastattelemaan poromiehiä, Julli Majavaa ja hänen ystäviään ja törpöteltiin niiden kanssa.”

Anteeksi, oliko hänen nimensä Julli Majava?

”Joo. Ja seuraavana päivänä Panu oli aivan paineessa, että materiaalimme on aivan paskaa, jota ei kehtaa ajaa ulos radiosta. Sanoin, että älä hätäile, että minä olen aivan varma, että tämä on sitä mistä ihmiset pitävät. Loppujen lopuksi Panu leikkasi hiki hatussa sitä yhden päivän, ja siitä puolisekavasta lätinästä poromiesten kanssa päästiin syville vesille heidän elämäntavastaan ja luontosuhteestaan. Ja siitä tuli sen trilogian suosituin osio.”

DSC_7264

Minulle on muuten aina ollut hieman epäselvää, että mitä tuottaja tekee radio-ohjelmassa?

”Meillä on tuottajana Heidi Laaksonen. Hän on todella hyvä tuottaja ja keskeinen osa meidän tiimiä. Hänellä on muistissaan todella kattava nimipankki, aina kun keksimme jonkun juttuaiheen, Heidi osaa luetella, että ketä siihen esimerkiksi kannattaisi haastatella. Ja jos keksimämme juttuaiheet ovat ikään kuin liian usvaisia, niin Heidi auttaa avaamaan sitä aihetta siten, että kuulija voi sitä ymmärtää. Ja onhan hänellä paljon muitakin tehtäviä, hoitaa ulkolähetyksiin luvat kuntoon ja promo-t-paitoja järjesteli myös.”

Onko hänellä jonkinlainen rooli siinä lähetyksen aikana?

”Ei. Panu tarkkaillee huutolaatikkoa. Sinne tulee kyllä paljon hyviä kysymyksiä, mutta toisaalta se elää aivan omaa elämäänsä. Jos on joku ajankohtainen aihe, vaikka maahanmuutto, niin shoutboksissa keskustellaan siitä, vaikka lähetys käsittelisi esimerkiksi meditaatiota. Ja lähetyksen jälkeen tuottaja antaa palautetta, radiossahan on aika pitkälle kyse siitä, minkälainen tempo siihen saadaan. Ei se tarkoita, että pitää puhua mahdollisimman nopeasti, mutta jos jäädään vatuloimaan yhteen asiaan puoleksi tunniksi, niin ei se minun mielestäni ole hirveän hyvää radiota silloin.”

DSC_7275

Kuinka paljon mietit sitä suhdetta, että mikä sinua kiinnostaa ja mikä kuuntelijoita saattaisi kiinnostaa?

”No nyt päästään keskeiseen asiaan. Silloin kun tuo ohjelmasarja alkoi, niin mietin kuumeisesti, että mikä kuuntelijoita kiinnostaa. Nykyäänhän media on hyvin pitkälle sellaista, että se keskittyy polarisaatioon. Ja nyt päästään muuten takaisin Spinozaan ja monismin ja dualismin ristiriitaan. Siis klassinen radio-ohjelmahan menee näin, että otetaan Umaya Abu-Hanna ja Jussi Halla-aho keskustelemaan maahanmuutosta. Tiedätkö, mitä mä meinaan?

Tiedän.

”Sitten ne istutetaan samaan pöydän ääreen ja vähän usutetaan toistensa kimppuun. Ja mitä enemmän ne huutaa, niin ollaan, että vittu nyt on hyvä meininki. Ja mä kyllä ymmärrän sen jo ihan evolutiivisista lähtökohdista. Jos ajattelee, että mikä sua lapsena kiinnosti koulun pihalla eniten?”

No jos siellä oli joku tappelu?

”Just. Flaidis. Se kiinnostaa ihmisiä. Ja alussa me otettiinkin kuolemantuomiota puolustava Kansallisen kivääriyhdistyksen puheenjohtaja Runo K. Kurko ja Amnestyn Frank Johansson ja pantiin ne keskustelemaan keskenään. Mutta puolessa välissä ensimmäistä kautta ryhdyin miettimään, että pitääkö kaikki radio-ohjelmat taittaa sillä tavalla. Että pitääkö kaikki polarisoida. Vai voitaisiinko me ottaa esimerkiksi ihminen joka uskoo, että arkkienkeli Rafael ilmaantuu hänelle keltaisessa kaavussaan ja kertoo mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Että jos me otetaan tämmöinen tyyppi studioon, niin pitääkö vastapainoksi ottaa skeptikko, joka sanoo, että sä olet mielenterveysongelmainen.”

Ja ei tarvitse?

”Ei niin. Meidän ei tarvitse ryhtyä aina arvottamaan näitä juttuja, vaan voidaan lähestyä sitä vaikka folkloristiikan näkökulmasta. Että mikä on se kokemuksellinen aines, kuvata näitä ihmisiä niin kuin laajempina ilmiöinä. Ja sitten soitetaan dosentille, joka on tutkinut suomalaisten enkelikokemuksia. Ja mitä kummallisemmista aiheista yleensä löytyy joku, joka todella on tutkinut sitä aihetta. Ja insertissä tämä dosentti sitten kertoo, ettei Marja-Liisa ole ainoa suomalainen, joka on kohdannut arkkienkelin.”

Joo tuo polarisaatio tulee kyllä tuskallisesti esiin esimerkiksi näissä A2-keskusteluilloissa. Eihän siellä keskustella. Huudetaan ja tapellaan, mutta ei keskustella. Se voi olla hyvää viihdettä, mutta ei hyvää keskustelua.

”Ja tuossa tuleekin se haaste. Semmoinen journalismi josta minä olen kiinnostunut, löytyy jostakin Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen ja Raton puolivälistä. Täytyy olla raakaa tarttumapintaa, mutta käsittely voi silti olla hyvin asiallista. Kukaanhan ei ole täysin objektiivinen, mutta siihen pitäisi vakavissaan pyrkiä. Tunteita voi herätä, olivat ne sitten kummastusta, myötätuntoa tai inhoa, mutta analyyttisyys säilyy samalla.”

Ratosta puheen ollen, syksyllä lakkautettiin legendaarisia miestenlehtiä kuten Ratto ja Jallu. Ja silloin kun minä niitä viimeksi katsoin, niin nehän olivat pelkkää pornoa. Mutta näin ei ole aina ollut. Ennen, vanhoina hyvinä aikoina, Ratossa oli vaikka minkälaisia reportaaseja ja haastatteluita. Olisiko lehdillä ollut vielä tulevaisuutta, jos sisältönä olisi ollut muutakin kuin pornoa?

”70-luvun Ratto oli ja on yhä mainio lehti. Minulla on niitä jonkun verran himassa ja mielelläni luen niitä artikkeleitakin. Ratto on ollut minulle yksi keskeinen vaikuttaja, siis ihan ammatillisestikin. Joskus ihmistaimena sain muutaman vanhan Ratto-lehden. Ajattelin, että nyt minulle selviää, että mistä tässä erotiikassa oikein on kyse. No ensimmäisellä aukeamalla oli emäntä jalat levällään, ja toiselta aukeamalta alkoi artikkeli, jossa Raton toimittaja meni Afrikkaan ja söi koiran aivot. Lapsena minulle ei selvinnyt, että mikä näiden asioiden yhdistävä tekijä on. Myöhemmin ymmärsin, että tarkoituksena oli olla kokonaisvaltainen lukemisto, jossa ei vähätellä mitään inhimillisen elämän osa-alueita, tai ainakaan niitä ei lakaista maton alle. Ja semmoiselle lehdelle on yhä tarvetta.”

 

DSC_7281

Suositeltu

Dingon tarina Suosikissa 1984-1986: Komeettaa seurasi outo hiipuminen

Dingo1

Porilainen rockbändi Dingo nousi 80-luvun puolivälissä valtakunnan suurimman nuorisomedian Suosikin ykkösbändiksi ohittaen maailmanvalloitusta aloitelleen Hanoi Rocksin.

Alle kahden vuoden suosion jälkeen Dingon tilalle astui kuitenkin turkulainen Bogart Company. Näin Dingoa käsiteltiin Suosikissa, jonka levikki oli vuonna 1985 noin 150 000 kappaletta.

Vuosikerta 1984

Hanoi Rocks on vahvasti mukana kaikissa alkuvuoden numeroissa. Numeron 3/84 kannessa Mike Monroe poseeraa koristellun pääkallon kanssa, kansiotsikko kuuluu ”Totuuden hetki, Hanoi Rocks”. Bändi on lähdössä maailmankiertueelle, johon kuuluvat muun muassa Kanada, USA, useita Euroopan maita, Intia, Thaimaa ja Japani.

Numerossa 4/84 arvuutellaan, kumpi iskee ensin kansainvälisen hitin, Hanoi Rocks vai Pietarsaaresta ponnistanut Break. Myöhemmissä numeroissa jälkimmäisestä bändistä ei enää kirjoitettu. Samassa numerossa Yön Olli Lindholm sanoo, että ”Jos Yö nyt hajoaa, ryhdyn rekkakuskiksi”.

Dingon ensimmäinen sinkku Sinä ja minä ilmestyi tammikuussa, mutta vasta Suosikissa 6/84 Dingo pärähtää Suosikin lukijoiden tietoisuuteen.

”Dingo: Tässä bändissä virtaa voima”, kuuluu otsikko. Jutun on kirjoittanut Päivi Väänänen ja kuvannut Markku Ojala. Bändin kokoonpano on basisti Eve, kosketinsoittaja Pete, rumpali Keijo-Q, kitaristi Jonttu ja laulaja Neumann.

Juttu on reportaasi, jossa ollaan bändin matkassa keikkareissulla Himangalla.
”Neumannin esiintymisessä on väriä ja vauhtia, mutta välillä hän hiljenee ja herkistyy. […] Kitaristi on aivan kaistapäinen. Välillä olin varma, että lavalla on kaksi kitaraa. Dingon hauska tavaramerkki on laulua ryydittävät villikoiran haukahdukset. Himankalaisyleisö seisoo tumput suorina. Vasta Sinä ja minä sävähdyttää heitä”, Väänänen kuvailee keikkaa.

Jutun lopuksi luvataan, että heti seuraavassa numerossa on lisää juttua tästä ”Vuoden 84 kovimmasta tulokkaasta”.

Dingo8

Numeron 7/84 erikoisuuksiin kuuluu aukeaman juttu, jossa Pirkka-Pekka Petelius haastattelee Lemmy Kilmisteriä. PPP kertoo Lemmylle, että hänellä on Suomen televisiossa oma ohjelma, johon Lemmy vastaa, että miksei siihen ole pyydetty Motörheadia.

Samassa numerossa, kuten tähän saakka kaikissa muissakin vuoden numeroissa, on jälleen juttua Hanoi Rocksista. Nyt kiertue on edennyt Japaniin.

”Hanoi Rocks -hysteria Japanissa räjähti kuin ilotulitus eksoottisessa idässä. Hurmioituneet fanit seurasivat suomalaistähtiä 24 tuntia vuorokaudessa. Järkyttyneet järjestäjät pelkäsivät Hanoi Rocksien hengen puolesta. Hanoi Rocks pelkäsi ihailijoittensa hengen puolesta, kun konserttisalit olivat hajota ja hotelleihin tunkeuduttiin katon kautta”, Suosikki kuvaa menoa.

Nyt, numerossa 7/84, Dingo on noussut ensimmäistä kertaa lukijoiden äänestämän ”Suomen rankin listan” sijalle 10. Hanoi Rocks on koko vuoden ollut sijalla 1 tai 2.

Aukeaman kokoisessa Dingo-jutussa pääosassa ovat kuvat, joita on viisi. Lyhyessä tekstissä lähinnä kuvaillaan jäsenten luonteita.

”Pete on askeettinen ja sympaattinen, Eve ja Neumann ovat ylimakeita ja itsevarmoja ja Jonttu ja Keijo Q suhtautuvat musiikkiin neuroottisesti”, lehti kertoo.

Parikymmentä sivua myöhemmin julistetaan postikorttiäänestys Yö vastaan Dingo otsikolla ”Kumpi on Porin kuningas?”

Suosikki 9/84 on ”goldjumbonumero”. Sivun kokoisessa ihailijakuvassa on Neumann. Lisäksi toisessa sivun kokoisessa mainoksessa luvataan, että lähitulevaisuudessa lehteen on tulossa Dingon juliste. Keskiaukeaman tarraliitteessä ovat sekä Dingo että Hanoi Rocks.

Dingo on nyt noussut ”Suomen rankin listan” ykköseksi. Hanoi Rocks on toinen ja Yö kolmas.

Numerossa 10/84 kansikuvapoikana on David Lee Roth, mutta isolla on myös mainittu, että nyt on Dingosta jättijuttu ja juliste.

Toimittaja Päivi Väänänen jatkaa Dingon parissa. Even tilalle on tullut uusi jäsen Pepe.
”Pepe on bändin uusin jäsen, mutta hän on valloittanut heti kättelyssä itselleen paikan yleisön sydämissä. Hän on pieni ja pörröinen, ja istuu Dingon visuaaliseen imagoon paremmin kuin ladylike Eve”, Väänänen kirjoittaa.

”Hän liikuttelee yleisömassoja pelkällä kädenheilautuksella. Rumankauniit kasvot ja valtava suu täynnä lupauksia”, sisäsivuilla kuvaillaan Neumannia.

Seuraavassa numerossa Suosikki on vienyt Dingon Lontooseen tutustumaan Sky Channelin tiloihin, ja nyt jo kysellään, pitäisikö bändin levyttää englanniksi.

Tarjolla on myös Dingo-aiheinen piirustus- ja valokuvauskilpailu, jonka pääpalkinnoksi luvataan päivä bändin seurassa. Tälle ja pari numeroa aiemmin julistetulle postikorttiäänestyskilpailulle yhteistä on, että kisan tuloksista ei koskaan kerrota lehdessä mitään.

Vuoden viimeisessä numerossa 12/84 lehden kannessa on koko vuoden kestäneen Suosikin ja bändin yhteistyön päätteeksi Michael Monroe. Hanoi kohti huippua, sanoo kansiotsikko. Vuoden päätteeksi ”rankin listan” ykkösenä on Dingo, kakkosena Hanoi Rocks.

Dingo5

Vuosikerta 1985

Numeron 1/85 kansikuva Neumannista enteilee tämän olevan todellinen Dingon supervuosi. Bändi on voittanut Suosikin vuosiäänestyksen vuoden 1984 parhaan bändin, laulajan, biisin ja LP:n tittelit, lehden mukaan suorastaan murskavoitolla kaikki kategoriat. Samalla kerrotaan, että nyt Neumannilla on Suosikissa oma vakituinen kolumnipalsta.

Kannessa kerrotaan myös Hanoi Rocksin rumpalin Razzlen kuolleen. Maailmanvalloituksen alkutaipaleella ollut bändi kokikin tragedian yhteydessä täydellisen suunnanmuutoksen. Sam Yaffa lähti bändistä, mutta Mike Monroe kertoi Hanoi Rocksin kääntävän tilanteen ”parissa kuukaudessa voitoksi”.

Vuonna 1985 jokaisessa Suosikissa numerossa on juttua Dingosta ja etenkin Neumannista. Hän on myös numeron 4/85 kannessa, sisäsivujen juttu esittelee bändin matkaa Marokkoon.

Numerossa 5/85 Dingon luottotoimittajaksi profiloitunut Päivi Väänänen oli jälleen bändin mukana keikalla, tällä kertaa Keravalla.

”Eivätkä he hiljene edes Dingon soittaessa. Kaikki kappaleet lauletaan mukana kurkut suorina ja nyrkit viuhtoen. Hurjaa menoa”, Väänänen kuvailee Dingon yleisöä.
Suosikissa 7/85 Neumann kertoo omalla kolumnipalstallaan, että Dingo on nyt suositumpi kuin Mauno Koivisto.

Dingo2

Koko vuoden ajan lehden sivuilla on käsitelty Hanoi Rocksin tulevaisuutta. Nyt numeron 8/85 kannessa Mike ja Andy sanovat pahaenteisesti ”Hyvästi Hanoi”. Sisäsivuilla he kertovat bändin nyt lopettaneen toimintansa, mutta kummankin jatkavan omien uusien projektiensa parissa.

Sama numero kertoo Jussi Hakulisen suulla Yön hajonneen, mutta Olli Lindholm kertoo bändin yhä jatkavan. Hän ei siis ole menossa rekkakuskiksi, kuten vuotta aiemmin uumoili.

Numerossa 9/85 on Peten neljän sivun henkilöhaastattelu. Selviää, että hän on perusluonteeltaan luonnonsuojelija, eikä ihmisen elämällä ole hänen mielestään mitään tarkoitusta.

Suosikki 10/85 puolestaan tarjoaa rumpali ”Quupan” haastattelun. Hän kertoo ajatelleensa perustaa hevibändin, jonka kitaristi olisi kuin Conan Barbaari. Hän kertoo pitävänsä bändin ulkonäköä ”aivan helvetin tärkeänä”.

Numerossa 10B Pepe kertoo ajattelevansa kuolemaa joka päivä.
Vuoden viimeisessä numerossa 12/85 käy selville, että lukijat ovat valinneet Suomen rankin listan ykköseksi jokaisessa vuoden numerossa Dingon.

Vuosikerta 1986

Vuoden ensimmäisten numeroiden ajaksi Dingo tuntuu katoavan Suosikista lähes täysin. Toki bändi edelleen äänestetään ”Suomen rankin listan” ykköseksi ja löytyy koko ajan myös uuden videolistan ykköspaikalta, mutta vasta numeron 4B takakansi lupaa, että seuraavassa numerossa merirosvokapteeniksi puettu Neumann yhtyeineen palaa jälleen lehteen.

Ja näin tapahtuu: numerossa 5/85 Neumann antaa nelisivuisessa jutussa selonteon ajastaan merillä ja kuinka häntä huijattiin Hampurin satamassa ja joku ravisteli hänen housuistaan viimeisetkin kolikot.

Numeron 5B sivuilla Virve Valli haastattelee Neumannia.
”Mä uskon Dingon pitkäikäisyyteen sen takia, että tämä bändi on niin keikkakelpoinen. Jos levymyynnissä tulisi jokin aallonpohja, niin tuskin se meidän keikkailua lannistaisi”, Neumann miettii Dingon kolmannen LP:n Pyhän klaanin ilmestyttyä muutama kuukausi sitten.

Numeron 6/86 Suomen rankin lista -äänestyksen tuloksissa nähdään jotain poikkeuksellista: kakkoseksi tullut Dingo menettää ykkössijan Ressu Redfordin Bogartille!

Seuraavassa numerossa Dingo palaa jälleen sijalle yksi, mutta lehdessä ei ole juttuja Dingosta. Sen sijaan Bogartista on neljän sivun juttu.

Numerossa 8/86 Dingosta ei taaskaan ole juttua, mutta Bogart Companysta tarjolla on taskupokkari.

Numero 9/86 on legendaarinen kultaturbo. Sen pääjuttuna on Bogart Companyn loma Espanjassa. Dingoa ei mainita.

Suosikin 10/86 haastattelussa Neumann ihmettelee, kuinka Dingon ympärillä on hiljaiseloa verrattuna vuoden takaiseen hullunmyllyyn.
Hän puhuu akustisesta soololevystään, ja kertoo tämän olevan nyt sellaista musiikkia, jota on halunnut aina tehdä.

”Mä olen hautaan asti iloinen siitä, että Dingo teki sellaista, mihin kukaan muu ei ole tässä maassa pystynyt”, Neumann sanoo. Haastattelun yllä leijuu selvä taitekohdan tuntu. Osittain Neumann puhuu bändistään jo menneessä aikamuodossa, vaikka sanookin haluavansa bändin yhä jatkavan.

Samassa numerossa kerrotaan, että Bogart Companyn Ressu Redford aloittaa lehdessä nyt oman vakituisen kolumnipalstansa.

Lokakuussa Dingo hajoaa, tiedotustilaisuudesta on juttu puoli yhdeksän pääuutislähetyksessä.

Suosikin 11/86 kannessa ei puututa Dingon hajoamiseen. Eräänlaisessa pääkirjoituksessa sivulla 6 asiaa sivutaan muutamalla lauseella, kirjoituksen otsikko on ”Hyvästi – ja kiitos Dingo”. Ressu Redford näyttää kolumnikuvassaan iloiselta.

Vuoden viimeisen numeron pääjuttu käsittelee Bogart Companya.
”Mahtava Bogart-mania!”, kuuluu otsikko.

Tätä juttua varten pääsin maaliskuussa 2017 tutustumaan Pasilassa sijaitsevaan Otavamedian printtilehtiarkistoon. Sain asiassa mukavasti apua Otavan uusien liiketoimintojen liiketoimintapäälliköltä Lauri Sihvoselta. Lauri järjesti minulle yhden päivän ajaksi käyttööni Suosikin vuosikerrat ja pienen neukkarin lehtien tutkimiseen. Kiitos Lauri, ilman sinua olisi tämä sukellus journalismin historiaan jäänyt tekemättä!

Juttu on ensimmäisen kerran julkaistu Viestinnän Tulevaisuus -lehden numerossa 3, joka ilmestyi kesäkuussa 2017.

Onko tässä vuoden 2017 paras tietokirja?

On.

Tai ainakin se on lukemistani tietokirjoista mielenkiintoisin, joten yhtä hyvin voin sitä tässä blogissa kutsua vuoden parhaaksikin.

Kirja, jonka juuri olen saanut luettua, on toimittaja ja tietokirjailija Juho Kuorikosken Commodore 64 – Tasavallan tietokone (Minerva 2017).

Opus esittelee 80-luvun legendaarisimman tietokoneen, eli kuusnelosen taipaleen alusta loppuun Suomessa.

Se on kiinnostavaa, sillä minä ja kymmenettuhannet ikätoverini olemme viettäneet lapsuutemme pelaamalla nimenomaan kuusnelosella ja ylipäätään tutustuen tietokoneisiin juuri kuusnelosen kautta. Alaotsikko ”Tasavallan tietokone” ei liioittele pätkääkään.

Kirjaa voi suositella erityisesti juuri meille 80-luvulla lapsuutensa viettäneille.

Pelaamisen lisäksi erittäin moni lapsi ja nuori harjoitteli myös ohjelmoinnin alkeita kuusnelosella. Sen Basic-ohjelmointikieli oli niin yksinkertainen, että jopa minunlaiseni toistaitoinen ummikko kykeni laatimaan sillä tekstiseikkailupelejä. Ja vähän muiden ohjelmien koodista ”lainaamalla” omiin peleihin sai lisättyä ääntä ja kuvaakin.

Ja näin sivumennen sanoen muuten tekstiseikkailu on nykymaailmassa vallan aliarvostettu pelimuoto. Voi niitä lukemattomia tunteja, jotka minäkin vietin Zork II:n parissa. Joskus 12-13-vuotiaana siinä karttui muuten kummasti englanninkielentaito, kuten tietysti muitakin pelejä pelaamalla.

Kuorikosken kirja nimeää vaasalaisen maahantuojan PCI-Datan suurimmaksi syyksi kuusnelosen voittokulkuun Suomessa. Tätä ajatusta esitellään ja perustellaan niin seikkaperäisesti, että lukija vakuuttuu maahantuojan roolista.

Tosin kirjailija itsekin toteaa, että erittäin suuressa roolissa oli myös silloisesta maailmankuvasta katsottuna käsittämättömän laaja pelivalikoima.

Kirja käykin varsin ansiokkaasti läpi myös suomalaisen pelikehityksen historiaa kuusnelosen vinkkelistä.

Olin haastatellut Kuorikoskea kahdesti ennen kirjan lukemista. Ensin jututin häntä Viestinnän Tulevaisuus -lehden numeroon 3 (ilmestyi alkukesästä 2017) ja uudelleen vielä elokuussa Helsingin Sanomiin.

Viestinnän Tulevaisuus on (tai oli, en ole varma tuleeko lehteen enää uusia numeroita) printtinä ilmestynyt julkaisemani omakustannelehti, jonka numerot 1-3 ilmestyivät yhden numeron vuositahdilla 2015-2017. Lehtiä on muuten vielä muutama jäljellä, niitä voi tiedustella vaikka sähköpostitse.

Elokuussa 2017 Hesarissa ilmestynyt juttu on nostalginen muistelujuttu Commodore 64:n upeudesta. Jutun päähenkilönä on harrastajaryhmä Kasettilamereita edustava Jarkko Lehti.

Ja hei, olen minä toki Hesariin muutenkin kirjoitellut kuusnelosesta, kuten vaikkapa tämä vuonna 2016 ilmestynyt juttu ”Commodore 64 oli maailman paras pelikone”.

Kirjoituksien taustatiedoksi ja etenkin yleisestä mielenkiinnosta olen käynyt parikin kertaa pyörimässä erinomaisessa Tampereen museokeskus Vapriikin Pelimuseossa. Siellä aitoa 80-luvun C64-tunnelmaa pääsee aistimaan hyvin monitasoisesti sekä pelejä pelaamalla että ihanan nostalgisesti sisustettua kasaripelihuonetta ihastelemalla.

Kannattaa lukea Kuorikosken kirja, nuo juttuni aiheesta sekä vierailla Tampereen Pelimuseossa.

Kuorikosken kirja on saanut minut myös liittymään muutamaan kuusnelosen-aiheiseen FB-ryhmään, ja harkitsemaan päivä päivältä yhä vakavammin kuusnelosen ostamista.

Ehkä minä ja Bubble Bobble kohtaamme jälleen tänä vuonna.

commodore64kirja

Ps. Vinkki tietokirjailijoille ja sellaiseksi aikoville: Lukisin erittäin mielelläni samankaltaisen kirjan myös kasibittisen Nintendon saapumisesta Suomeen.